Julstämning året runt

Vi är på väg in i högsommaren och om man nämner en längtan efter snö och jul bemöts man högst troligt av sneglande blickar. Någon kanske undrar om du har fått värmeslag.

För de som tycker att julen är den mysigaste och underbaraste tiden på året kan sommaren vara lite utav ett maraton till kyligare tid. För det går ju inte att plocka fram julbelysningen och pyntet så tidigt. Men det finns saker och aktiviteter som kan stilla längtan till december som varken kräver pynt eller större förberedelser.

julbelysning

(Källa: Unsplash)

 

Titta på film

Film kan vara en riktig stämningshöjare och det finns mängder med filmer som kan hjälpa till att plocka fram julen även på sommaren. The Holiday är en klassiker som alltid finns i streamingtjänsternas utbud och som visas på tv varje december. Det finns flera versioner av Charles Dickens En Julsaga. Disneys animerade långfilm med samma namn från 2009 är en omtyckt version där Jim Carrey gör rösterna till samtliga tre andar och Scrooge. En annan version är Mupparnas Julsaga. Andra familjeklassiker är Ensam hemma, Nu är det jul igen och Love Actually. Och då har vi inte nämnt alla Disney-filmer som är förknippade med Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

 

Spela spel

Julen är en tid då familjen är tillsammans. Detta är också sant för sommaren då de flesta har semester, förhoppningsvis samtidigt som de övriga i familjen. Som alla vet består sommaren av regniga dagar och dessa är perfekta för att spela spel. Dra fram sällskapsspelen som ofta ges i julklapp eller som spelas på jullovet. Passa på att spela spel som Vem vet mest?, Mästarnas Mästare eller Tv-seriespelet.

Föredras digitala spel eller spel som du spelar solo går det att hitta spel med juliga teman även på sommaren. Christmas Cookie är ett mobilspel som påminner om Candy Crush. Mr green har över 500 spelautomater i sitt mobilcasino varav det finns juliga spel som Jingle Spin, Furit Shop Christmas Edition och Secrets of Christmas. Appen laddas enkelt ned i mobilen från App Store om man har en iPhone och från Google Play om man har en Android. Det går också att spela på bordsspel och sport om man föredrar det. Kanske förknippar man sporter som trav med julen, eftersom det är på juldagen som Winter Trot Classics körs.

Hur stora skillnader är det egentligen mellan påskbordet, midsommarlunchen och julbordet? Det serveras sill, ägg, rödbetssallad och ofta köttbullar och prinskorvar. Lägg till en Janssons frestelse och lite skinka och du har ett mini-julbord. Känner du en längtan efter julens smaker går det att lösa. Pepparkakor säljs faktiskt året runt på stormarknaderna och det går att hitta både julmust och skinka. De har bara andra namn, såsom sommarmust och helgskinka.

Det må vara långt till jul, men det går att få sig en liten dos av vinterhögtiden även på sommaren. Och är det en extra kylig sommarkväll går det att ta fram den klassiska jultröjan. Den kommer säkert att bjuda på många skratt och kanske börjar vännerna också att längta efter glögg och pepparkakor.