Christmas Jumper Day

Tro det eller ej, men det finns faktiskt en hel dag avsatt till jultröjan. Dagen kallas Christmas Jumper Day, men går under det inte lika charmerande, men kanske mer passande Ugly Christmas Sweater Day.

USA och England som inspiration

Denna speciella dag har sina rötter i de anglosaxiska länderna och får stort utrymme, särskilt i USA och England, där jultröjan inte bara bärs den här dagen, utan faktiskt hela julmånaden. I både USA och Storbritannien är det en hit att bära jultröjan i all dess prakt under hela högtiden. Det säger inte så lite om dessa länders förhållande till jultröjan, att de avsatt en hel dag i tröjans tecken.

Christmas Jumper Day firas varje år den tredje fredagen i december månad och vi tycker att det är en härlig tradition som Danmark borde börja delta i.

England har i allt högre utsträckning tagit jultröjan till sig och man anser att hypen kring de fula tröjorna började med Bridget Jones’ Diary redan 2001. Här spelade hon bland annat mot Colin Firth som Mark Darcy, som i en ikonisk scen är iförd en alldeles gräslig, hemstickad, höghalsad jultröja med en ren mitt på magen.

USA var dock först, och där kan traditionen spåras längre tillbaka. Redan på 1990-talet hölls de första Ugly Christmas Sweater-festerna av studenter i Vancouver, som alltså på allvar startade traditionen. På festerna tävlade man om vem som hade den gräsligaste eller häftigaste jultröjan.

Jultröjans intåg i Sverige

Om man ser bara ett par år tillbaka så var jultröjan något du fick av din farmor som du lika motvilligt som Mark Darcy från Bridget Jones tog på dig till jullunchen. Så är det tack och lov inte längre, och vi kan se att kärleken till dessa förfärliga tröjor växer år för år.

Det är inte bara acceptabelt, det är faktiskt coolt att ha på sig en jultröja. Det kan vi bland annat tacka stjärnor som Justin Bieber, Cheryl Cole och Snoop Dogg för – de har nämligen alla setts bära jultröjor.

Ta på dig den fulaste jultröjan och ha kul!

Vi vill gärna uppmana alla att stödja Ugly Christmas Sweater Day. Därför tycker vi att du ska kasta din nystrukna skjorta dit pepparn växer och istället ta på dig en gräslig jultröja.

Den här fantastiska dagen har du nämligen möjlighet att få livsglädjen tillbaka och du ska ha på dig tröjan HELA dagen, oavsett vart du ska. Det låter ju nästan för bra för att vara sant.

Genom att delta i det här fantastiska företaget innebär det att du ska ha på din gräsligaste jultröja den tredje fredagen i december. Och det gäller alltså oavsett om du ska på din systers bröllop, en begravning eller om du har ett viktigt möte, om du ska på jobbintervju, till jobbet eller skolan. Under alla omständigheter.

Även om det kanske verkar vara lite press är det alltså en hel dag om året, då du aldrig behöver bekymra dig om vad du ska ta på dig. Det låter befriande, eller hur?

Kan du inte vänta?

Om du har svårt att vänta eftersom du gläder dig så mycket kan du gå in på den officiella Ugly Christmas Sweater Day, där du varje dag kan följa med i nedräkningen: www.nationaluglychristmassweaterday.org. Den engelska versionen finns naturligtvis också i form av Christmas Jumper Day. I mellantiden kan du ju passa på att utnyttja väntetiden och lägga till nya jultröjor till din garderob.

Här hittar du alla våra fula jultröjor: